Ob Svetovnem dnevu Romov pripravljamo okroglo mizo o zaposlovanju mladih Romov in Rominj nekoč in danes.

Letos obeležujemo prav posebno leto, saj mineva natanko 50 let od Prvega svetovnega romskega kongresa, ki je potekal v Londonu. Eden izmed pobudnikov za kongres je prihajal iz področja današnje Srbije, pesnik in pisatelj Slobodan Berberski. Na kongresu je kot predsedujoči izjavil: »Nacija smo, ne cigani.«

Prvi svetovni romski kongres, ki je potekal od 8. do 12. aprila 1971 v Londonu, pomeni prelomnico v mednarodnem povezovanju Romov, ki so takrat prvič tudi politično oblikovali svoj program in na prvi dan kongresa 8. april določili za mednarodni romski praznik – svetovni dan Romov.  Opredelili so simbole svojega naroda: himno (pesem Djelem, djelem), zastavo (trobojnico zelene, modre in rdeče barve s kolesom kot romskim simbolom) ter določili ime »Rom« za označitev pripadnosti svojemu narodu. Ob razpravi so udeleženci kongresa poudarili, da njihov cilj ni enotna država (»Romanistan«), temveč enotnost in spoštovanje romskega naroda v državah, v katerih živi. Kongres je pričel z zbiranjem podatkov o Romih kot žrtvah holokavsta med drugo svetovno vojno.

V Združenju EPEKA smo letos ob Svetovnem dnevu Romov imeli v načrtu izvedbo večih dogodkov, med drugim tudi koncert Vlada Kreslina, ki je prestavljen na kasnejši termin, ko bo organizacija javnih glasbenih dogodkov ponovno mogoča.

V okviru projekta Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih – Fair employment pa bomo letos ob podpori spletne platforme Zoom organizirali okroglo mizo na temo zaposlovanje mladih Rominj in Romov nekoč in danes. Osredotočili se bomo na probleme pri zaposlovanju, pomembnost izobrabe in spolne enakopravnosti ter tudi pojava COVID 19 in tega, kako pandemija vpliva na zaposlovanje danes.

O tem se bodo pogovarjali vodja projekta Fair employment Miha Kager, predsednik Združenja EPEKA, so.p. Štefan Simončič, socialna delavka na Uradu za delo Območne službe Maribor, Suzana Kotnik, prostovoljka pri projektu Amanda Fetahi in pripadniki in pripadnice romske etnične manjšine iz Maribora, ki sodelujejo pri projektu. Okroglo mizo bo moderirala Anja Cehnar.

Vljudno vabljene in vabljeni 8. aprila 2021 ob 11. uri.

Povezava do dogodka

Meeting ID: 840 6399 4115

V času Svetovnega dneva Romov 2021 si lahko na Preradovičevi 17 ogledate razstavo fotografij Jasmine Vidmar z naslovom Kliči me po imenu.

Dogodek je financiran s strani Evropskega socialnega sklada in Urada za mladino RS.