Če si mlad potem si že gotovo slišal za ERASMUS, a najvrjetneje ne veš, da je ravno danes (13. junija) trideset let odkar je Evropska komisija, ki ji je načeloval Jacques Delor, ustvarila program ERASMUS. Mnogi ravno Jacquesu Delorju pravijo »oče Erasmusovih otrok«. Po nekaterih podatkih naj bi se v zadnjih 30 letih na račun izmenjav, ki potekajo pod okriljem Erasmusa, v Evropi rodilo več kot 5.000 otrok.

»Si vedel, da se je zaradi ERASMUSA rodilo več kot 5.000 otrok?«

In kaj sploh je ERASMUS? Erasmus, ki je nastal pred tremi desetletji, je bil prvotno program izmenjave študentov. Januarja 2014 pa ga je nadomestil modificiran program Erasmus +. Trenutna shema programa vključuje izobraževanja, treninge, mlade in šport. Leta 1994 je bil prvotni Erasmus vključen v program Sokrates I, ki se je zaključil leta 1999. Erasmus pa je nato svoje mesto našel pod streho programa Sokrates II. Leta 2007 se je Erasmus nadaljeval v novi sedemletni perspektivi v programu Vseživljenjskega učenja. Erasmus iz leta 1987 je program, ki ga je Evropski komisiji predlagala Evropska regijska akcijska shema za mobilnost študentov med univerzami.
Program je poimenovan po Nizozemskem filozofu Desideriusu Erasmusu Roterdamskem. Filozof je poznan kot nasprotnik dogmatizma in je živel ter ustvarjal v mnogih delih Evrope. Kjerkoli je bil, je pustil močan pečat, tako je bil med drugim soustvarjalec Univerze v Baslu, v Švici.
Več o programu Erasmus+ najdete na: www.erasmusplus.si.