‘Home that we want’ – mladinska izmenjava v Istanbulu

The European Solidarity Corps stakeholders forum
12. 4. 2017
Kasim Bećiri – udeleženec projekta Fair Employment
28. 4. 2017
Show all

‘Home that we want’ – mladinska izmenjava v Istanbulu

Tokrat smo se z ekipo sedmih prostovoljcev mladinske organizacije EPEKA, od  1. – 9. aprila udeležili mladinske izmenjave v turški prestolnici, Istanbulu. Projekt z naslovom ‘Home that we want’ je del programa Erasmus +, ki je financiran s strani Norwegian National Agency in poudarja prostovoljno dejavnost v boju proti revščini, rasizmu, nasilju in vsakršni diskriminaciji.

Projekta so se poleg Slovenije udeležili tudi prostovoljci iz sosednje Hrvaške, Madžarske, Slovaške, Norveške, Estonije, Litve ter države gostiteljice, Turčije.

Preko simulacijskih aktivnosti, razprav, študij primerov in delavnic smo delili svoje izkušnje o prostovoljstvu, nasilju, diskriminaciji, kulturni raznolikosti in ostalih aktualnih družbenih tematik.

V večernih urah smo se spoznali tudi s kulturo in običaji držav udeležencev, degustirali njihove tradicionalne jedi, prisluhnili njihovi glasbi in se preizkusili v plesnih korakih.

Izvedeli smo tudi veliko o turkih in njihovi kulturi, saj smo si v prostih uricah uspeli ogledati tudi nekaj mošej, se z ladjo zapeljati do čudovitega Bosporja, nakupovali na ogromnih tržnicah Grand Bazaarja, poskusili odlično baklavo ter ostale turške dobrote. Preko aktivnosti na terenu smo spoznali tudi nekaj naključnih domačinov, ki so nam povedali zanimivosti o njihovi kulturi in običajih, ter se nasmejali ob akciji »free hugs«, kjer smo s plakati v rokah zbirali objeme po ulicah prestolnice in naključnim neznancem polepšali dan.

Vse izkušnje in nove ideje smo zbrali na kup ter izdelali tudi svojo Facebook stran, s katero smo z raznoliko vsebino želeli povečati zavedanje o problematiki beguncev na Turških tleh. Izdelali smo tudi brošuro ter video, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Domov smo se vrnili polni dobrih vtisov, novih prijateljstev širom Evrope, novih veščin in rečemo lahko, da že nestrpno pričakujemo naslednjo izmenjavo!

Mojca Kadic